top of page

 La comèdia llatina: Plaute i Terenci

Per no perdre el fil... 
      Mosaic Fabulla Palliata

Fabulla Palliata

Tipus de comèdia llatina que segueix la Comèdia Nova grega, d'ambientació i personatges grecs. El nom deriva de pallium, el nom llatí del vestit grec.

Mosaic màscares romanes, Museus Capitolins

Fabulla Togata

Comèdia llatina sense model directe grec, d'ambientació i personatges romans o itàlics. El nom prové de toga, la peça que simbolitza el ciutadà romà 

La Casa del Poeta Tràgic. MAN, Nàpols.
Mosaic de la Màscara. MAN, Nàpols.

Fabulla Atellana

Comèdia llatina sense model grec, d'ambientació i personatges itàlics molt simplificats, amb argument senzill i breu de natura festiva.

Mosaic de les Muses, Pompeia

Mim

El mim és un gènere d'origen grec, que va tenir un conreu estès a la Magna Gràcia i Sicília, d'on va passar a Roma. Molt sovint se seguien models grecs i ambientació grega. El tret definitori del mim era el predomini de l'expressió corporal sobre la literària per la prioritat a imitar la realitat per sobre de qualsevol altre gènere. A Roma el mim va tenir una primera fase preliterària com a breus farses improvisades que es representaven en els intermedis o al final de peces de gèneres més importants. La primera representació documentada va ser el 212 o 211 aC, durant la 2a Guerra Púnica.

bottom of page